Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A finomított szénhidrátok veszélyei
  2023-12-18 22:10:31, hétfő
 
  A finomított szénhidrátok veszélyei - inzulinrezisztenciát és elhízást okoznak

A finomított szénhidrátok kétségtelenül nagyon finomak. Jólesik néha megenni egy fánkot, beülni egy cukrászdába és elfogyasztani egy krémest és a fagylaltot is sokan kedvelik. Azonban ezeket az ételeket nem javasolt rendszeresen fogyasztani, mivel egyrészt csak üres kalóriákat jelentenek a szervezet számára, másrészt sok-sok betegség okozói lehetnek. Természetesen néhanapján el lehet csábulni és meg lehet enni egy-egy szelet süteményt, azaz ha a mértéket tudjuk tartani, akkor semmilyen betegségtől nem kell tartanunk. A kulcsszó nem más, mint a mértékletesség.

Milyen ételek tartoznak még a fentieken kívül a finomított szénhidrátok csoportjába? Például a fehér, finomított liszt és az abból készült kenyér, péksütemény és tésztafélék, az édességek, a kekszek, a desszertek.

Ha sokat híztunk az utóbbi időben, akkor elképzelhető, hogy ezek a finomított szénhidrátok a bűnösök, hiszen egyrészt magas cukor- és zsírtartalommal bírnak, sok kalóriát tartalmaznak, viszont nincsen bennük tápérték, azaz nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége lenne. Ha egyik reggel elfogyasztunk egy fehér lisztből készült zsömlét, majd a másik reggel egy zöldségekből készült turmixitalt, biztosak lehetünk benne, hogy a második nap reggelije lesz számunkra megfelelő, mert nemcsak vitaminokat és ásványi anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, de még a fogyásunkat is elősegítjük, ugyanis a zöldségek rostokban bővelkednek. Ellenben a zsömlében nincsenek tápanyagok és rostok és még betegek is lehetünk, ha ilyen ételeket fogyasztunk rendszeresen.

A finomított liszt úgy készül, hogy a gabona értékes részei eltűnnek, azaz az adott gabona nem tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, de még rostokat sem. A gabonacsíra is eltávolításra kerül, márpedig a gabona eme részében találhatók meg az antioxidánsok és azok a tápanyagok, amelyre a szervezetünknek szüksége van a betegségek leküzdéséhez.

A finomított szénhidrátok nem tartalmaznak tápanyagokat, viszont magas a kalóriatartalmuk és a glikémiás indexük. Ez pedig negatívan hat a vércukorszintre, azaz megemelik azt. Amennyiben sokszor fogyasztunk finomított szénhidrátból készült táplálékokat, úgy a szervezetben megemelkedik a vércukorszint és kialakulhat az inzulinrezisztencia is.

A finomított szénhidrátok éhesen tartanak bennünket. Azaz hiába eszünk meg reggelire két fehér lisztből készült zsömlét, továbbra is éhesek maradunk. Kialakul egy ördögi kör, akkor is eszünk, amikor a testünknek nem újabb ilyen egészségtelen ételekre van szüksége, hanem tápanyagokra, azaz vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban bővelkedő táplálékokra.

Minden finomított szénhidrát rövid molekulaláncokból áll, amelyek gyorsan átalakulnak glükózzá a szervezetben, ami pedig hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz. Amikor ez megtörténik, a szervezet sok inzulint termel, így a glükóz belép a szervezet sejtjeibe, és energiaként használódik fel. Az inzulin segíti a testet, mégpedig az élelmiszer energiává alakításában. Azonban ha rendszeresen fogyasztunk finomított szénhidrátot, akkor a vércukorszint túlságosan gyakran emelkedik meg, ami viszont inzulinrezisztenciához vezethet. Az inzulinrezisztencia az, amikor a szervezet sejtjei nem ismerik fel az inzulint, és ez 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A finomítatlan szénhidrátok viszont természetes állapotukban vannak jelen és nagyon sok rostot, vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaznak, amelyek energiát szolgáltatnak a mindennapokhoz. A rostok segítenek fenntartani az egészséges vércukorszintet és szabályozzák az étvágyunkat. Finomítatlan szénhidrát táplálékforrásnak számítanak a következők: kuszkusz, barna rizs, bab, korpa, köles, árpa, zöldségek, lencse, gyógynövények, teljes kiőrlésű gabonák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: kalóriatartalmuk, szervezetünknek, vércukorszintet, zsírtartalommal, vércukorszintre, mértékletesség, szervezetünkbe, mindennapokhoz, kialakulásához, eltávolításra, gyógynövények, egészségtelen, vércukorszint, természetesen, szénhidrátból, cukorbetegség, antioxidánsok, szolgáltatnak, elfogyasztunk, kétségtelenül, elfogyasztani, zöldségekből, szénhidrátok, elképzelhető, szervezetben, tartalmazzák, tápanyagokat, megemelkedik, táplálékokat, rendszeresen, finomítatlan, állapotukban, leküzdéséhez, tartalmaznak, szabályozzák, tápanyagokra, finomított szénhidrátok, szervezet számára, mértéket tudjuk, fentieken kívül, abból készült, utóbbi időben, szervezetünknek szüksége, fehér lisztből, másik reggel, zöldségekből készült, zöldségek rostokban, zsömlében nincsenek, finomított liszt, gabona értékes, adott gabona, betegségek leküzdéséhez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Éretlen vers  Rátalálsz  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  A sors  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akik bántanak téged  Elköszönt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Csak a fogyatkozás látható  Szívem  Adakozás  Alázat  Szép estét  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fehér virág  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tavaszi kép  A jó emberek mindig szépek mar...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hazára minden embernek szükség...  Kellemes délutánt kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Kövesd a cowboyt!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Irgalom és ítélet  Png fotel  Radikális szeretet  Kövesd a cowboyt!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Lóhere  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png csokor  Png kislány  Png férfi  Png telefon  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  A boldog családok mind hasonló...  Örülök, hogy látlak!  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Zilahy Lajos gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png nő  Hiányzik  Az engedelmesség miért nem vál...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
finomított szénhidrátok, szervezet számára, mértéket tudjuk, fentieken kívül, abból készült, utóbbi időben, szervezetünknek szüksége, fehér lisztből, másik reggel, zöldségekből készült, zöldségek rostokban, zsömlében nincsenek, finomított liszt, gabona értékes, adott gabona, betegségek leküzdéséhez, glikémiás indexük, szervezetben megemelkedik, glükóz belép, szervezet sejtjeibe, inzulin segíti, élelmiszer energiává, vércukorszint túlságosan, szervezet sejtjei, finomítatlan szénhidrátok, rostok segítenek, egészséges vércukorszintet, kalóriatartalmuk, szervezetünknek, vércukorszintet, zsírtartalommal, vércukorszintre, mértékletesség, szervezetünkbe, mindennapokhoz, kialakulásához, eltávolításra, gyógynövények, egészségtelen, vércukorszint, természetesen, szénhidrátból, cukorbetegség, antioxidánsok, szolgáltatnak, elfogyasztunk, kétségtelenül, elfogyasztani, zöldségekből, szénhidrátok, elképzelhető, szervezetben, tartalmazzák, tápanyagokat, megemelkedik, táplálékokat, rendszeresen, finomítatlan, állapotukban, leküzdéséhez, tartalmaznak, szabályozzák, tápanyagokra, alakításában, vitaminokban, táplálékokra, szénhidrátot, gabonacsíra, átalakulnak, fenntartani, fogyasztunk, vitaminokat, cukrászdába, csoportjába, kialakulhat, megtörténik, természetes, turmixitalt, betegségtől, bővelkednek, elősegítjük, fogyásunkat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.